
✒️Astăzi vă vorbesc despre cartea „Drum bun, cireșari!” scrisă de Constantin Chiriță și apărută la editura Roxel Cart.
•𝙋𝙤𝙫𝙚𝙨𝙩𝙞𝙧𝙚 𝙥𝙚 𝙨𝙘𝙪𝙧𝙩:
🔏 De această dată cireșarii pleacă la mare. Atrași de Ionel într-o nouă aventură, decid să plece pe litoralul românesc, aceasta fiind ultima lor excursie împreună. Sunt cei șapte pregătiți să părăsească copilăria și adolescența? Ionel moare de nerăbdare să le povestească prietenilor săi ceea ce a văzut pe mare. După nenumărate discuții aceștia ajung la concluzia că în adâncul Mării Negre se ascunde o cetate. Turnurile acesteia pot fi văzute doar pe furtună, atunci când sunt dezvelite de talazuri. Se pare că arheologii nu au mai auzit despre această misterioasă cetate. Timpul trece, ultimele secunde se scurg, iar cireșarii încearcă să descurce ultimul mister al adolescenței.
•𝙋𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙟𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙣𝙘𝙞𝙥𝙖𝙡𝙚:
🖇Ursu, sau pe adevăratul său nume Teodor Teodoru, este un gimnast perfecționist, din ale cărui calități nu lipsesc loialitatea, vrednicia și curajul. Ursu are simțul orientării foarte dezvoltat, reușind astfel să exprime distanțele fără a le parcurge. Acesta nu ar șovăi nicio clipă în a-și salva prietenii.
🖇Lucia este o fată isteață și punctuală, care joacă un rol foarte important în prietenia cireșarilor, fiind precum un punct de echilibru al grupului.
🖇Dan este un foarte bun prieten, care de multe ori le ridică moralul celorlalți. Din păcate, nu are prea multe calități sportive, așa că trebuie să fie des ajutat de Ursu.
🖇Victor este foarte deștept, are note bune la școală și este capul expediției. Datorită istețimei sale, cireșarii dezleagă mereu cele mai adânci mistere.
🖇Maria este o tânără sensibilă, frumoasă și visătoare căreia nu-i scapă niciun detaliu.
🖇Tic, fratele mai mic al Mariei și mezinul grupului, este un băiat curios și năzdrăvan, fiind considerat un prichindel care nu învață din greșeli, chiar dacă s-a maturizat foarte mult.
🖇Ionel este un băiat foarte tenace, pe care nu îl suportam în primul volum, însă acum îmi place de el, pentru că este calm în foarte multe situații. Acesta este un personaj destul de retras, iar dacă nu ar avea o medie de 10 replici în fiecare volum, nu i-ai simți prezența.
•𝙄𝙢𝙥𝙧𝙚𝙨𝙞𝙞 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡𝙚:
📌 Acest volum este plin de melancolie, tristețe și bucurie. Ne este prezentată trecerea de la adolescent la adult și ultimele clipe petrecute cu prietenii. Încă nu realizez că seria s-a sfârșit și că cireșarii au luat-o pe drumuri diferite.
Sincer, voiam să îi acord 4 steluțe, pentru că nu prea mi-au plăcut atât de mult, unele secvențe mi s-au părut lungite (dar înțeleg și de ce), însă finalul m-a făcut să o îndrăgesc. Nu puteam să nu apreciez și ultima călătorie a personajelor care probabil mi-au schimbat copilăria. La final autorul se întâlnește cu ființele de hârtie pe care le-a creat și își ia rămas bun, lucru care nu poate decât să îți spulbere inima.
Viața curge, dragi cireșari. Nu știu cine dintre voi spunea: Suntem o clipă din imaginația lumii… Da! Suntem o clipă din cea mai sinceră și mai frumoasă imaginație a lumii: copilăria…
-Drum bun, cireșari!
•𝙉𝙤𝙩𝙖:
⭐️5/5⭐️