✒️Astăzi vă vorbesc despre cartea „If We Were Villains” scrisă de M.L. Rio.
Oliver Marks tocmai ce a ieșit din închisoare după ce a fost arestat pentru o crimă pe care nu se știe dacă el a comis-o. În ziua eliberării, detectivul Colborne, ieșit la pensie, îl întâmpină în speranța că va afla ce s-a întâmplat cu adevărat în urmă cu 10 ani.
Oliver a studiat teatrul la un conservator de arte de elită, unde observa comportamentele celor 6 prieteni de-ai săi: păreau să joace roluri și în afara pieselor de teatru. Richard era mereu agresiv, Meredith era seducătoare, James era tăcut, Alexander părea neliniștit, Filippa era rezervată, Wren era inocentă, în timp ce el, Oliver, simțea că juca mereu rolul secundar.
În acea perioadă, atmosfera era tensionată și plină de competitivitate, pe măsură ce se apropiau de absolvire și de ultimele reprezentații. Rivalitățile și resentimentele ascunse încep să iasă la iveală, alimentate de invidie și ambiție. Într-o noapte, tensiunile ajung la punctul culminant și unul dintre ei este găsit mort.
Oliver și prietenii săi devin principalii suspecți, iar ancheta care urmează este complicată de complexitatea relațiilor dintre ei și de jocurile de putere din grup. În timpul interogatoriilor și al procesului, fiecare dintre ei încearcă să își apere propria versiune a adevărului, dar granițele dintre realitate și iluzie devin din ce în ce mai neclare.
“You can justify anything if you do it poetically enough.”
Aveam așteptări mari de la această carte, fiind lăudată peste tot. Totuși, pe mine nu m-a impresionat, parcă i-a lipsit ceva. Misterul și intriga au fost destul de simpliste, iar finalul destul de previzibil. De asemenea, nu mă pot considera o mare fană a teatrului shakespearian, de aceea mi-a fost destul de greu să parcurg lungile pasaje din timpul pieselor de teatru sau să înțeleg de ce personajele erau atât de obsedate de Shakespeare.
Cartea însumează 422 de pagini, care, deși la prima vedere par multe, nu au reușit să mă ajute să înțeleg personajele în totalitate. M-am “luptat” destul de mult cu această carte, neștiind dacă să o continui după ce am reînceput-o de două ori. Totuși, gândul că ar putea să aibă un final foarte bun (așa cum am tot auzit) a câștigat.
Evident, au fost și lucruri care mi-au plăcut la ea, precum vibe-ul de dark academia și atmosfera intensă. Descrierile detaliate ale campusului și ale mediului academic m-au captivat, creând o imagine vie și fascinantă a locului unde se desfășoară acțiunea. Relațiile complexe dintre personaje și dinamica grupului au adăugat un strat de profunzime poveștii, chiar dacă nu am reușit să mă conectez complet cu fiecare dintre ele. În ansamblu, deși cartea nu a fost pe măsura așteptărilor mele inițiale, am apreciat anumite aspecte care au contribuit la atmosfera și tensiunea narativă.
•𝙉𝙤𝙩𝙖:
⭐️4/5⭐️