Insurgent & Experiment – Veronica Roth (recenzie)

Photo credit: Sonia Citeste

✒️Astăzi vă vorbesc despre cărțile „Insurgent” și „Experiment” scrise de Veronica Roth și apărute la editura Leda. Vezi recenzia primului volum aici!

•𝙋𝙤𝙫𝙚𝙨𝙩𝙞𝙧𝙚 𝙥𝙚 𝙨𝙘𝙪𝙧𝙩:
🔏 Insurgent:

Insurgent

Așa cum știm din prima carte, Tris și Four rămân fără facțiune. Aceștia ajung într-un centru al Prieteniei, unde se adăpostesc o scurtă perioadă. Neînfricații conduși de Jeanine îi găsesc, însă Tris și Four sunt foarte rapizi și reușesc să scape. În tren se întâlnesc cu niște oameni fără facțiune, care îi anunță că Evelyn, mama lui Four, îi așteaptă.

În sediul Erudiției, Jeanine vrea să creeze un ser de simulare, căruia să nu-i poată rezista nici măcar Divergenții. Însă pentru acest lucru are nevoie de un Divergent pe care să facă experimente, așa că o atrage pe Tris, lovind-o unde o doare cel mai tare, făcând-o să se simtă vinovată. Astfel, Tris pleacă singură spre centrul Erudiției, trădându-l pe Four. Tris află la un moment dat că Jeanine deține o informație foarte importantă: ce se află dincolo de zid.

În acest volum vedem o altă Tris: nu mai este fata speriată pe care o știam din primul roman, ci a devenit mult mai puternică, fiind sătulă ca cei din jurul ei să moară pentru ea. În același timp, Four este bântuit de amintirile copilăriei și nu știe dacă să aibă încredere în mama lui.

🔏 Experiment:

The Mistake They Made On Divergent: Allegiant, According To The Studio Head  - CINEMABLEND

Acțiunea începe acolo unde ne-a lăsat „Insurgent”. După ce află că există viață după zid, Tris și Four decid să meargă acolo. Între timp, Evelyn vrea să conducă lumea, iar facțiunile nu mai există.

Când ajung după zid, povestea ia o întorsătură drastică: totul a fost un experiment, iar Chicago a fost împărțit în facțiuni cu scopul de a modifica genele umane. Astfel au apărut PG-urile (oamenii puri genetici, la fel ca Tris) și DG-urile (oamenii deteriorați genetic, la fel ca Four). De asemenea, nici cei de după zid, adică cei din Birou, nu sunt nevinovați. De aici am să vă las să aflați singuri ca să nu vă dau prea multe spoilere!

Nu prea știu ce să cred despre ultima carte a trilogiei. O iubesc, dar în același timp o urăsc. Dar pot spune că e cea mai slabă din serie? Nu știu, probabil că da. În primul rând, ceea ce m-a șocat cel mai tare este faptul că totul iese la iveală ca fiind un simplu experiment. Apoi a fost finalul pe care nu știu cum să-l judec. Chiar trebuia să se termine așa povestea? Chiar nu putea să aibă un final fericit? Tot ce pot să spun este că am plâns foarte mult. Înainte să citesc cartea îmi luasem un spoiler de pe YouTube despre finalul cărții, dar am tot sperat să nu fie așa.

•𝙄𝙢𝙥𝙧𝙚𝙨𝙞𝙞 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡𝙚:
📌 Am văzut foarte multe impresii negative despre această serie, însă eu o iubesc în continuare. Mi-a plăcut de la început stilul de scriere al autoarei, care reușește de fiecare dată să transmită emoția prin ființele de hârtie create.

Am iubit atât de mult relația dintre Four și Tris, iar pe parcursul cărților am început să le înțeleg toate temerile și i-am privit cum se maturizează împreună.

Pe de altă parte, trebuie să vorbim și de acțiunea din filme. Filmul Divergent este singurul care a respectat acțiunea cărții. Apoi a apărut filmul Insurgent în care, ca de nicăieri, apare o cutie, ce nu există în carte, pe care numai Tris poate să o deschidă, iar în ea se află mesajul celor de după zid. Acțiunea din filmul Experiment (Allegiant) este cu totul schimbată. Conceptul este același, dar nimic din ceea ce se întâmplă nu are legătură cu cartea.

Însă mă simt bine că filmele sunt diferite de cărți, pentru că nu am știut la ce să mă aștept atunci când le-am citit. În concluzie, trilogia Divergent m-a schimbat mult și va avea mereu un loc special în inima mea.

•𝙉𝙤𝙩𝙖:
⭐️5/5⭐️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!